Koirat kotonamme

"Sofi" tricolour narttu synt.6.8.2013

Emä: Ingledene Welcome Back

Isä: Irokon Moonlight

Lonkat A/A, kyynäret 0/0, blub.103 heinäkuu2023.

Silmät cea vapaa pentuna ja aikuisena.

DM N/N eli selkäydinrappeuman osalta terve vanhempien perusteella.
Jalostustarkastus tehty.

Luonnetesti 170 pistettä laukauskokematon eli palautuu hyvin laukauksista.

Paimennustaipumus-testi hyväksytty. Sofi oikein herää eloon kun pääsee lampaille. Tehtäviä hänellä pitää olla "koko ajan" päällä lampailla, koska muutoin hän keksii ihan itse "väli-tekemistä" itselleen. (Käy haistelemassa muualla, syö lampaan ka...aa tai piehtaroi siinä.)

Luonne erittäin avoin, toimii kuin ajatus paikassa kuin paikassa, erittäin rohkea ja energinen, puolustaa tarvittaessa, lempeä ja hyväntahtoinen, pallohullu perhekoira, joka syttyy hetkessä tekemiseen ja rauhoittuu kun ei olla touhuamassa. Rakastaa paimennusta. Olemme opetelleet omaksi iloksi myös tokoa, peltojälkeä ja ihmisten etsintää, jossa Sofi toimii parhaiten ilmavainulla. Oppii helposti asioita, myös metkut -ja muualla kuin kotona, houdini nostaa päätään eli murtautuu ulos ellei ole täysin varma lukko.

Sofin sisaruksia ja isän puolen sukua ei paljon tarvitse esitellä harrastaville konkareille, potentiaalia kuulemma löytyy, josta kertovat harrastustulokset. Suku tulee Englannista yhdistettynä Suomalaisiin koiriin.

Sofin emän puolella on kauniita koiria Englannista, Tanskasta, Norjasta yhdistettynä taattuihin, vanhoihin Suomalaisiin linjoihin.

Sofilla on kaunis maatavoittava askellus. Koira, joka tykkää liikkua alati ja onkin nyt (v.2024) yli kymmenen vuotiaana edelleen vetreässä kunnossa. Puput saavat kyytiä, kun niitä löytää. Melko isot ja leveät, jämäkän pystyt korvat, joten ei siksi näyttelykoira. 56cm korkea, kookas narttu. Kulkenut ikänsä millä alustoilla vaan, kotona parketit. Kaikki hampaat, joita itse pestään. Raa'at- ja nahkaluut maistuvat. Säännölliset, selkeät juoksut. Ulkoillessa merkkaa pisupaikat vielä vahvoilla potkuilla niin, että maa lentää.

Ollut ikänsä perusterve; pissatulehdus ja nuorempana tuntemattomaksi jäänyt aiheuttaja sai aikaan päivän kestävän rajun veriripulin, josta toipui nopeasti.

Ukkosesta ja muista äänistä ei tosiaan välitä. Poislukien aitauksen ulkopuolen valtaava ruohonleikkuri, jota on nyt vanhempana pitänyt alkaa komentaa.

Pentueen odotus meni Sofilla hyvin ja tasaisesti. Oireina, vain kylkien rapsuttelut ja järkyttävä kuolaaminen ruoille. Synnytys sekä pentujen hoivavietti oli täysin sisäsyntyistä. Hän leikitti ja opetti pentujaan kärsivällisesti ja soi kaikkien ihmistenkin leikkiä pienten kanssa. Sofi selvästi nautti pentusistaan ja oli huolehtiva äiti, söi kakatkin vielä kun lapset lähtivät omiin koteihinsa. Kotiin jäi narttupentu, josta toivottavasti kuullaan myöhemmin.

Kuvia ja lisää tietoa:

ja sitten Sofin pentuesisarusten harrastavien kotien saavutuksia:
Kauniit siskot kulkevat näyttelyissä hyvin menestyksin sekä yksi harrastaa lisäksi Tokoa ja rallytokoa, joista on oikeus kisata voittajaluokassa sekä kilpailee Mejä voittajaluokassa. - muokkaus tähän: Wonderful Birdie on nyt Suomen JäljestämisValio 2023! Yksi sisko asuu Ruotsissa Nerleirmoens-kennelissä näyttelymenestyneenä.

Veli "Toivo" on Suomen erikoisvoittajaluokan tottelevaisuusvalio, TK 4, PK jälkikokeista JK1-3, Rallytokosta RTK1-3 + mestariluokasta 95p., Lte 140 p. laukauskokematon +ei reagoi myöskään ukkosiin eikä ilotulitteisiin.




"Bella" soopeli narttu synt.23.5.2020

Emä: Black Gary Tender Wind

Isä: Silimen Unelmien Prinssi


Lonkat A/A, kyynäret 0/0, blub.106 heinäkuussa 2023.

Silmät pentuna cea vapaa ja aikuisena PPM iris todettu (=synnynnäisiä sikiöaikaisten verisuonten jäänteitä), Distichiasis/Ektooppinen cilia lievä (=todettu ylimääräinen ripsi molemmissa silmissä, ei ole ollut vaivaavia oireita.)

Selkä kuvattu virallisesti: SPO =spondyloosi puhdas, LTV1 =jakautunut ristiluun keskiharjanne tai muu pieni poikkeama, VA1 = viimeiset kylkiluut vajaat/puuttuu. Eli ok selkä, ei menoa haittaavia löydöksiä. Kauniit symmetriset kuvat luustosta.

Luonnetesti (Lte) 110 p. laukauskokematon eli palautuu hyvin laukaukset kuultuaan. Tähän sain kuvaajan avuksi, joten joitakin videopätkiä saatavilla tuolta päivältä.

Luonteesta täytyy sanoa rehellisesti, että vaikka Bella on jollain tapaa säpäkkä/täpäkkä touhuihin (miten tämän nyt kuvailisi?), niin se ei yllä emänsä tasolle. Bella ei ole yhtä "kovapäinen" vaan on kuitenkin kiltti ja kuuliainen vaikka itsepäinen touhuaja haluaakin olla. Tuo itsepäisyys on näkynyt pikkupennusta saakka, eli hän ei ole välittänyt muista koirista tai ihmisistä jos "rata on auki" eli hakumetsilläkin hän mieluummin läksi yksin painamaan pitkin metsiä kuin oli muiden mukana. Luoksetuloa on siis harjoiteltu jäätävän paljon ja tokoilun avulla se onkin saatu toimivaksi! Jos ei neiti halua tulla niin käsky "sivulle" aiheuttaa pikaisen kirmauksen vierelle ja peppu maahan :D Huumoria on pitänyt olla tämän vilkkaan touhon kanssa. Nykyään menee jo irti, mutta pienriista voi olla sellainen, joka häivyttää korvat kun kohdalle tulee. Emännän täytyy olla hep valppaana antamaan jätä-käsky ja kiitos. "Pomppu-Bella"nimi tuli, kun hän jo nuoresta pitäen rallatteli kotona pitkin käytäviä aina sohvan yli pomppien, myös ulkopöydältä hänet voi löytää...

Paimennukseen syttyi pienenä todella hienosti, mutta myöhempänä noin vuosikkaana on jarrut päällä kun lampaita näkee...mikälie jäänyt pieneen mieleen, sitä on kuulkaat pohdittu! (Tuossa alempana on linkki kuviin, jossa videota lampailta.) Hevoset ja lehmät aiheuttavat edelleen haukkuvietin ja lähelle olisi päästävä.

Bellallakin on hienovaraiset viestit käytössä eli ihmisen täytyy opetella lukemaan koiran pyyntöjä ja vastauksia. Bella ja minä osaammekin hienosti jo lukuisia ilmeitä, joita tarvitaan niin arjessa kuin kentällä. Hän on mitä iloisin ja herttaisin vauhtivesseli, jonka tiedän ja aina säpäkästi valmiina toimintaan!

Ukkosesta ei välitä, korkeintaan käy aluksi haukahtamassa, että"mene jyrinä muualle tontiltani", sitten leikki jatkuu. Muut äänet on tullut tutuksi, kun naapurin pappa remppaa ja sirkkelöi näköetäisyydellä vuodesta toiseen jotain projekteja. Koiramme siis nukkuvat pihalla kun on meteliäkin. Jos lenkillä on sattunut muovipussi tms jäämään kiinni johonkin "tuttuun paikkaan, jossa ei ole ennen ollut mitään" niin silloin haistellaan varovasti ja kun kuono koskettaa pussia niin jatketaan matkaa ok.

Bellan emä linjoineen esiteltiin jo yllä. Isä Silimen Unelmien Prinssi "Prinssi" tulee Briteistä vanhasta Corydon-kennelistä yhdistettynä vanhoihin Suomalaisiin Black Gary- ja Finn Arrow koiriin sekä Ingledene linjoihin. Prinssi on myös aivan ihana; todella avoin pusupoika, jolta löytyy myös vauhtia tarvittaessa, elää isossa laumassa. Kotona kantaa mielellään halkoja "apuna".

Koiranetin näyttelyarvosteluista voi lukea kesäturkkien arvostelut ja viimeisimmät. Liikkuu hyvin. Jun Eh3, Avo Eri4. Näyttelykehässä Bella ei ole edukseen vaan jännittää joka kerta tuomaria ja sen katsetta, joka näkyy niin, että hän laittaa korvansa taakse eikä höristele niitä eteenpäin kuten pitäisi - lukuisista harjoituksista huolimatta, mutta jatketaan harjoituksia. Meille on sattunut nämä näyttelyt lähes joka kerta juuri juoksujen lähelle, joten tällä neidillä tuppaa juoksujen aikaan korvat/korva pystyyn, joka verottaa pisteitä tuomarilta. Korvista tuli yksi hylky. Jospa tulevaisuudessa ei olisi juoksuja lähimailla kun näyttelyitä järjestetään. Muutoin korvat ovat tosi nätisti kärjistä eteenpäin taittuneet. Talvipakkasilla ulkona korvat nousevat pystyyn ja sisällä lämmetessä lurpsahtavat taas...korvien ihmeellinen oma elämä.

Juoksut ovat olleet säännölliset ja selkeät kuten emälläänkin. Katsotaan, saammeko jatkoa tarinalle..

Kuvia ja lisää tietoa: